problem z zespolonymi
agnieszka428: Sprawdz ,ze dla dowolnej liczby zespolonej zachodzi zwiazek
| Z | 2 =Z * Z z kreska na gorze ( sprzezone)
jesli podloze za Z = x + iy to wychodzi
√x + iy2= (x +iy)(x−iy)
√x +iy2= x2 − i2y2
√x +iy2=x2 + y2 bo i2= −1
i co dalej ? Ktoś pomoże ?
8 gru 20:10
Marcin: to co to jest moduł liczby zespolonej najpierw napisz

Bo błąd masz w podstawieniach
8 gru 20:16
PW: Osobno policz lewą i osobno prawą stronę.
W definicji modułu nie ma liczb zespolonych − moduł jest liczbą rzeczywistą.
8 gru 20:19
Marcin: Prawda, chodziło mi o tą zależność że dla z=x+yi |z|=√x2+y2 potocznie się ją modułem liczby
zespolonej nazywa, przynajmniej robi tak mój ćwiczeniowiec
8 gru 20:26
agnieszka428: Dziękuję za podpowiedzenie gdzie mam błąd
√x2 + iy2 2 = (x+iy)(x−iy)
(x+iy)(x+iy)=x
2+y
2
x
2 + 2xyi −y
2 = x
2 +y
2
i nie wychodzi to samo więc gdzie robię dalej błąd.
8 gru 20:59
PW: |z|2 = x2+y2
8 gru 21:02