jest to tylko rysunek poglądowy, normalnie inaczej by wyglądał. czerwony to kąt 440. jezeli
puścimy wysokość z tego kąta to padnie na podstawe pod kątem prostym dzieląć ką u góry na pół.
wysokosc masz 8 i różowy kąt to 510.musisz odczytać sinusa kąta 510 z tablicy . i sinus to
bedzie niebieska wysokoscpomarańczowe ramie. a potem Pitagorasa. I analogicznie druga
strona, tylko że kąt to nie będzie 510 tylko 85 gdyz w trojkacie suma katow jest rowna 180.
c2 = a2+b2−2abcos51o
b2 = c2+a2−2accos44o
| h | |
=sin51o | |
| a |
| b*h | ||
P = | ||
| 2 |