planimetria
Radek:

W prostokącie ABCD w którym stosunek długości boków AB i CB jest równy 4:3 poprowadzono
dwusieczne kątów ADB i BDC. Dwusieczne te przecinają się boki AB i CB odpowiednio w punktach K
i M oblicz tangens kąta BKM
Tak powinien wyglądać rysunek ?
8 gru 19:49
Saizou : jeszcze wykorzystaj stosunek boków w oznaczeniach
8 gru 19:54
Radek:
8 gru 19:58
Saizou : źle
a skąd wiesz że akurat ma boki 4,3 a nie np. 8,6
8 gru 19:59
Radek: taki jest stosunek podany
8 gru 20:01
Saizou :
8 gru 20:03
Saizou : stosunek stosunkiem, ale prostokątów o takim stosunku jest nieskończenie wiele
8 gru 20:03
Radek: ok teraz już sobie poradzę, nie wiedziałem gdzie ten α jest
8 gru 20:04
Radek:
(3n)2+(4n)2=|DB|2
9n2+16n2=|DB|2
|DB|2=25n2
|DB|=5n
i dalej nie wiem jednak ?
8 gru 20:16
Saizou :

a teraz

+ twierdzenie o dwusiecznej kąta
8 gru 20:35
Radek:
Czyli z tego rysunku mam
3ny=20n
2−5ny
8ny=20n
2 /4n
2y=5n
4nx=15n
2−5nx
9nx=15n
2 /3n
3x=5n
tylko czemu tam występuję 3n i 4 n proszę wytłumaczcie mi ?
8 gru 21:19
Saizou : bo wiesz jaki jest stosunek a nie jakie konkretne liczby, dlatego musi być zapis 4n, 3n , gdzie
n>0
8 gru 21:21
Radek: a to n oznacza ?
8 gru 21:22
Saizou : n pewna niewiadoma n>0, żeby bok był
8 gru 21:43
Radek:

Przyprostokątne trójkąta mają długość 15 i 20. W trójkącie tym poprowadzono wysokość z
wierzchołka kata prostego oraz dwusieczne kątów wyznaczonych przez tę wysokość i
przyprostokątne. Oblicz odległość między punktami przecięcia się tych dwusiecznych z
przeciwprostokątną
P=0,5*15*20=150
0,5*25h=150
12,5h=150
h=12
dobra proporcja ?
8 gru 21:52
Saizou :
ja nie widzę błędu
8 gru 21:58
Radek:
Ale z tego nic nie wychodzi ?
12y=500−20x−25y+xy
12y+25y−xy=500−20x
y(37−x)=500−20x
8 gru 22:01
Saizou :

a czasem to nie ma być ten zielony odcinek ?
8 gru 22:06
Radek:
Ja przepisałem polecenie dobrze..
8 gru 22:09
Saizou : w to nie wątpię
8 gru 22:12
Saizou : a masz może odpowiedź? czy to przypadkiem nie 10
8 gru 22:18
Radek:
dokładnie tak jak mówisz
8 gru 22:22
Saizou : to chodzi ten odcinek co jest na zielono, bynajmniej tak mi się wydaje, bo wyniki się zgadzają
8 gru 22:24
Radek: Ale skąd na to wpaść Ty mi powiedz ?
8 gru 22:25
Saizou : z treści zadania " Oblicz odległość między punktami przecięcia się tych dwusiecznych z
przeciwprostokątną "
od razu mówię, nie liczyłem tego, tylko wrzuciłem do geogebry
8 gru 22:27
Radek: ok policzę sam
8 gru 22:31
matyk: Wszystko jest ok, ale nie będę zabierał wam przyjemności rachunków
8 gru 22:34