Prośba o pomoc
Marcin: Hej, mam problem z zadankiem ze zbiorów, mianowicie nie wiem jak je formalnie dobrze zapisać.
mam daną funkcję f(x,y)=(x,y*√1−x2)
I A=[−1,1]X{−1,1}
mam wyznaczyć f[A] i tu zaczynają się schody bo nie wiem jak to zapisać, w sytuacji gdy mamy
RxR→R odpowiedzią jest przedział a tutaj ?
8 gru 19:47
Panko: Ale Twój zapis z przecinkiem (x,y*√1−x2) przeczy, że jest to RxR→R ?
8 gru 20:50
Marcin: Jest to RxR→RxR chodziło mi o to że takich zadanek jeszcze nie robiłem.
Pomożesz ?
8 gru 21:59
Trivial:
Nic ciekawego tutaj nie ma. Możesz sobie rozbić funkcję wektorową f na wektor funkcji
skalarnych f1,...,fn i obliczyć obraz dla każdej z nich osobno.
f(x,y) = (f1(x,y), f2(x,y))
f(A) = f1(A) × f2(A)
8 gru 22:07
Trivial:
Czyli mamy:
f1(x) = x f1(A) = [−1,1]
f2(x) = y√1−x2 f2(A) = [−1,1]
f(A) = [−1,1] × [−1,1] = [−1,1]2
8 gru 22:10
Marcin: Nie.
To nie jest tak masz pierwiastek, odpowiedzią(w układzie współrzędnych jest okrąg o środku 1)
rozrysowałem....
8 gru 22:33
Trivial:
Ach, rzeczywiście! Potworny błąd.

Nie pomyślałem o tym, że te funkcje f
1 i f
2 są od siebie
zależne. W takim razie można zrobić tak:
f(A) = { (x, y
√1−x2) : x ∊ [−1,1], y∊{−1,1} }
= { (cosφ, y
√1−cos2φ) : φ ∊ [0,2π], y∊{−1,1} }
= { (cosφ, y|sinφ|) : φ ∊ [0,2π], y∊{−1,1} }
= { (cosφ, sinφ) : φ ∊ [0,2π] }
= O((0,0), 1)
8 gru 22:47
Marcin: A z liczb zespolonych widzę. Niestety nie za bardzo to rozumiem

Wytłumaczysz ?
8 gru 23:37
Marcin: Pomyłka, nieważne

Nie wiem co z tymi zespolonymi wyskoczyłem

Ale wciąż nie do końca dla mnie to jasne
8 gru 23:40