w kwadracie
kasia: w kwadracie dane są współrzędne przeciwległych wierzchołków A(−1,−9) i C(−6,−10). Wyznacz
współrzędne punktu przecięcia się przekątnych, długość przekątnych, obwód, pole, promień
okręgu wpisanego i opisanego
8 gru 18:41
Janek191:
A = ( − 1; − 9) , C = ( − 6; − 10)
więc środek odcinka AC jest punktem przecięcia się przekątnych
| | − 1 + (−6) | |
xs = |
| = − 3,5 |
| | 2 | |
| | − 9 + ( −10) | |
ys = |
| = − 9,5 |
| | 2 | |
S = ( − 3,5 ; − 9,5 )
==============
Długość przekątnych : I AC I = I BC I
I AC I =
√ ( − 6 − (−1))2 + ( − 10 − (−9))2 =
√ 25 + 1 =
√26
=================================================
Pole
P = 0,5 d
2 = 0,5 * I AC I
2 = 0,5 *26 = 13
==================================
ale
P = a
2 ⇒ a
2 = 13
a =
√13
Obwód
L = 4 a = 4
√13
=============
Promień okręgu wpisanego
r =0,5 a = 0,5
√13
===============
Promień okręgu opisanego
R = 0,5 I AC I = 0,5
√26
====================
8 gru 19:08
Janek191:
A = ( − 1; − 9) , C = ( − 6; − 10)
więc środek odcinka AC jest punktem przecięcia się przekątnych
| | − 1 + (−6) | |
xs = |
| = − 3,5 |
| | 2 | |
| | − 9 + ( −10) | |
ys = |
| = − 9,5 |
| | 2 | |
S = ( − 3,5 ; − 9,5 )
==============
Długość przekątnych : I AC I = I BC I
I AC I =
√ ( − 6 − (−1))2 + ( − 10 − (−9))2 =
√ 25 + 1 =
√26
=================================================
Pole
P = 0,5 d
2 = 0,5 * I AC I
2 = 0,5 *26 = 13
==================================
ale
P = a
2 ⇒ a
2 = 13
a =
√13
Obwód
L = 4 a = 4
√13
=============
Promień okręgu wpisanego
r =0,5 a = 0,5
√13
===============
Promień okręgu opisanego
R = 0,5 I AC I = 0,5
√26
====================
8 gru 19:08
Janek191:
A = ( − 1; − 9) , C = ( − 6; − 10)
więc środek odcinka AC jest punktem przecięcia się przekątnych
| | − 1 + (−6) | |
xs = |
| = − 3,5 |
| | 2 | |
| | − 9 + ( −10) | |
ys = |
| = − 9,5 |
| | 2 | |
S = ( − 3,5 ; − 9,5 )
==============
Długość przekątnych : I AC I = I BC I
I AC I =
√ ( − 6 − (−1))2 + ( − 10 − (−9))2 =
√ 25 + 1 =
√26
=================================================
Pole
P = 0,5 d
2 = 0,5 * I AC I
2 = 0,5 *26 = 13
==================================
ale
P = a
2 ⇒ a
2 = 13
a =
√13
Obwód
L = 4 a = 4
√13
=============
Promień okręgu wpisanego
r =0,5 a = 0,5
√13
===============
Promień okręgu opisanego
R = 0,5 I AC I = 0,5
√26
====================
8 gru 19:08
5-latek: Eta spojrz tu
8 gru 19:09