matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
IŚka:
tgx
lim
{4sin}
x
2
x→0 to 4sin nie ma być w nawiasie.
8 gru 18:40
pigor:
...np. tak :
tgx
tgx
x
lim
x→ 0
= lim
x→ 0
*
=
4sin
1
2
x
x
4sin
1
2
x
tgx
1
2
x
= lim
x→ 0
*
=
x
2sin
1
2
x
tgx
1
2
x
= lim
x→ 0
*
*
1
2
= 1*1*
1
2
=
1
2
x
sin
1
2
x
8 gru 18:47