Stereometria
lalaoa: Pole podstawy prostopadłościanu o bokach długości a i b, gdzie a<b, równa się 15. Obwód
podstawy równa się 16. Pole ściany bocznej o krawędziach b i c = 20. Oblicz objętość tego
prostopadłościanu.
8 gru 18:34
lalaoa: Pomocy!
8 gru 18:45
zombi: ab=15
2(a+b)=16
bc=20
8 gru 18:47
Janek191:
a < b
a*b = 15
2a + 2b = 16 / : 2 ⇒ a + b = 8 ⇒ b = 8 − a
więc
a*( 8 − a) = 15 ⇒ a = 3, b = 5
oraz
b*c = 20
5* c = 20/ : 5 ⇒ c = 4
Objętość prostopadłościanu
V = a*b*c = 3 *5 * 4 = 60 [ j3 ]
==========================
8 gru 18:51