sss
Nes: Trivial wez zaglądnij bo mysle ze dasz rade

Musze udowodnic ze granica przy x−>
∞ z sin[x] nie istnieje ( ten nawias to cecha )
nie mam pomyslu jak to zrobic myslalem nad wybraniem dwoch podciagow ale nie bardzo mam pomysl
jak to zrobic
8 gru 18:26
Trivial:
Nietrywialne zadanko, ale można zauważyć, że
x→∞ ⇒ [x] − naturalne.
Zatem wybieramy ciąg xn = n → ∞
I teraz wystarczy pokazać, że granica z sin[n] = sin(n) nie istnieje.
8 gru 18:31
Nes: a dlaczego tak wystarczy pokazac

z czego to wynika ?
8 gru 18:33
Nes: aha juz kumam

ale jeszcze mialbym do ciebie kilka pytan z innej beczki masz chwile ?
8 gru 18:34
Trivial:
Z definicji Heinego granicy funkcji mamy:
limx→x0 f(x) = g ⇔ dla dowolnego ciągu xn, xn → x0 mamy limn→∞ f(xn) = g
Jeżeli znajdziesz jakikolwiek ciąg xn, xn → x0 i pokażesz że granica f(xn) nie istnieje to
udowodnisz tym samym, że granica f(x) nie istnieje.
8 gru 18:36
Nes: Jak mam przykladowo rozklad permutacji na iloczyn transpozycji i w ksiazce jest cos takiego ;
(1,2,3)=(1,3)(1,2)=(2,3)(1,3)=(1,3)(4,2)(1,2)(1,4)=(1,3)(4,2)(1,2)(1,4)(2,3)(2,3)
dawalem przecinki zeby bylo bardziej czytelne ,
troche tego nie ogarniam bp niby skad nagle ta 4 sie tam wziela

moglbys mi to jakos wyjasnic
8 gru 18:39
Trivial:
| | | | | | | |
(4,2)(1,2)(1,4) = | = | = (1,2) |
| | | |
8 gru 19:03
Trivial:
Chodzi o to, że σ(A)σA = σ
8 gru 19:06
Nes: nie ogarniam
8 gru 19:09
Trivial: Nes, wyrwałeś jedną linijkę z książki. Kontekstu brak. Skąd mam wiedzieć o co Ci chodzi?
8 gru 19:11
Nes: do tego co napisalem wczesniej jest tylko takie zdanie ;
Rozklad permutacji na iloczyn transpozycji nie jest jednoznaczny. Na przyklad w S4 zachodzą
rownosci ;
i dalej to co napisalem wyzej
8 gru 19:13
Trivial:
Jeśli dobrze pamiętam to zapis (a,b,c) oznacza permutację
| | | a b c x y z ... | | | b c a x y z ... | |
| |
| |
| | |
np. w S
4
A czwórka bierze się stąd, że autor chciał pokazać niejednoznaczność rozkładu.
8 gru 19:18
Nes: no dobra ale, dlaczego tam jest znak rownosci

?
8 gru 19:20
Trivial:
Gdyż ta równość zachodzi, co częściowo pokazałem wyżej.
Znów przykład w S
4.
(1,2)(1,4) działa tak:
1 → 4 → 4
2 → 2 → 1
3 → 3 → 3
4 → 1 → 2
(1,4) (1,2)
| | | |
Ale można wymyślić inny rozkład, który też da | w wyniku. np.: |
| | |
(1,2)(1,3)(1,4)(4,3):
1 → 1 → 4 → 4 → 4
2 → 2 → 2 → 2 → 1
3 → 4 → 1 → 3 → 3
4 → 3 → 3 → 1 → 2
(4,3) (1,4) (1,3) (1,2)
| | | |
Zatem: (1,2)(1,3)(1,4)(4,3) = | |
| | |
8 gru 19:27
Nes: Ok dzieki stary przemysle to i mam nadzieje ze zrozumiem
8 gru 19:31
Nes: moglbys mi polecic jakas ksiazke do lagebry liniowej

tak zeby bylo duzo przykladow
rozwiazanych krok po kroku
8 gru 19:32
Trivial: Nie korzystałem z żadnej książki do algebry, więc raczej trudno polecić.
8 gru 19:34