w jakich przedzialach jest rosnaca
janusz: | | (u+1)2 | |
mam funkcje f(u)= |
| |
| | u+3 | |
jak policzyć w jakich przedzialach jest rosnaca?
8 gru 18:09
Bizon:
| (u+2)2 | | u+3 | |
| * |
| >1 ... i licz |
| u+4 | | (u+1)2 | |
8 gru 18:19
janusz: ale dlaczego >1 a nie >0?
8 gru 18:24
PW: Dowód ma być elementarny, czy możesz korzystać z rachunku różniczkowego?
8 gru 18:25
Mila:
D:
x≠−3
| | 2*(u+1)*(u+3)−(u+1)2*1 | |
f'(u)= |
| |
| | (u+3)2 | |
| | 2(u2+3u+u+3)−u2−2u−1 | |
f '(u)= |
| |
| | (u+3)2 | |
f'(u)>0⇔
u<−5 lub u>−1
f(x)↑ dla x∊(−
∞,−5) U(−1,
∞)
8 gru 18:26