Spr prawdopodobieństwo
Hajtowy: Kilku zadań ze sprawdzianu spośród 4 grup nie potrafię rozwiązać. Możecie pomóc?

Zadanie 1
Ile jest liczb czterocyfrowych większych od 6254 jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
Zadanie 2
Rzucamy 2 razy kostką czworościenną na której są oczka: 1,2,4,5.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) suma wyrzuconych oczek jest większa od 7
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest podzielny przez 5
Zadanie 3
Na ile sposobów możemy ustawić na półce 6 książek obok siebie tak, aby pomiędzy książkami A i B
stała dokładnie jedna książka?
Na ile sposobów możemy wybrać z gruby 7−osobowej w której jest 5 chłopców jeśli wybierzemy 3
osoby:
a) dokładnie 2 chłopców
b) co najmniej 2 chłopców
Zadanie 4
Do windy na parterze 6−ci−piętrowego bloku wchodzi 4 pasażerów. Na ile sposobów mogą oni
wysiąść z windy jeśli:
a) wszyscy wysiądą tylko na dwóch piętrach
Zadanie 5
Ze zbioru {1,3,7,8,9} losujemy dwie cyfry bez zwracania tworząc liczbę dwucyfrową. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba będzie:
a) nieparzysta
b) podzielna przez 3
8 gru 18:02
Hajtowy:
Mam takie wyniki:
Zadanie 1
2376
Zadanie 2
Zadanie 3
a) 9 b) nie mam
Zadanie 4
Strzał... 26

Zadanie 5
8 gru 18:07
bezendu:
Zadanie 5
Z={1,3,7,8,9}
Z=5
Ω=5*4=20
A−liczba nieparzysta
Wypisz sobie po kilka to zobaczysz, ze losując 13,17,18,19 masz tylko jedną liczbę parzystą dla
reszty tak samo oprócz 8
tutaj nie będzie parzystych
Więc A=3+3+3+4+3=16
8 gru 18:08
zombi: Zadanie 3, moja metoda na nie jest zawsze taka, że książki, które mamy mieć obok siebie,
wiążemy razem sznurkiem i traktujemy jako jedną. Taka podpowiedź
8 gru 18:09
Piotr 10: Zad.5
Ω − zbiór 2−elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 5−elementowego
A − wylosowanie dwóch liczb, która będzie liczbą dwucyfrową nieparzystą
| | 5! | | 5! | | 120 | |
Ω= |
| = |
| = |
| =20 |
| | (5−2)! | | 3! | | 6 | |
A − {13;17;19;31;37;39;71;73;79;81;83;87;89;91;93;97}
(Chyba)
8 gru 18:10
Piotr 10: bezendu wyszło hura
8 gru 18:10
bezendu:
Piotr nie chyba a na 100% masz rację
8 gru 18:10
Piotr 10: Jutro mam sprawdzian podobno z prawdopodobieństwa na dwie godziny
8 gru 18:11
8 gru 18:13
bezendu:
A ja w czwartek
8 gru 18:14
Hajtowy: zombi tak też robię ale mi nie wyszło jak widać
8 gru 18:15
Hajtowy: Panowie ale zamiast się tu kłócić to pomóżcie rozwiązać coś, co źle zrobiłem
8 gru 18:18
Radek:
Do windy na parterze 6−ci−piętrowego bloku wchodzi 4 pasażerów. Na ile sposobów mogą oni
wysiąść z windy jeśli:
wszyscy wysiądą tylko na dwóch piętrach
1,2,3,4,5,6
wysiadają na (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,4) (3,5) (3,6)
(4,5) (4,6)
(5,6)
Czyli mam, że na 15 ale teraz mogą wysiąść, że najpierw np (3,2) temat do zastanowienia
8 gru 18:21
zombi: Masz odpowiedź do 3?
8 gru 18:23
Hajtowy: Nie zrobiłem tego właśnie podpunktu ... nie mam odp bo to pytania ze spr były
8 gru 18:24
bezendu:
Na ile sposobów możemy wybrać z gruby 7−osobowej w której jest 5 chłopców jeśli wybierzemy 3
osoby:
a) dokładnie 2 chłopców
b) co najmniej 2 chłopców
A=20
8 gru 18:25
Hajtowy: Dzięki
bezendu
8 gru 18:28
bezendu:
Ω=tak samo jak w a)
| | 3!*4*5 | | 2!*3*4*5 | |
A= |
| *2+ |
| |
| | 3!*2! | | 2!*3! | |
A=30
8 gru 18:30
zombi: 3 zrobiłbym tak
Mamy 6 książek niech będą to {A,B,C,D,E,F}
wiążemy ze sobą ksiązki A,B i jakąś losową pomiędzy nimi więc mamy 4! możliowści bo z 6 książek
zrobiły nam się 4, losową książkę wybieram jako jedną z pozostałych {C,D,E,F}, więc 4.
Dodatkowo ustawienie A cos B i B cos A są różne wiec ostatecznie 4!*4*2 ale ktos musi
sprawdzic czy nie walnalem gafy totalnej
8 gru 18:33
bezendu:
Rzucamy 2 razy kostką czworościenną na której są oczka: 1,2,4,5.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) suma wyrzuconych oczek jest większa od 7
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest podzielny przez 5
Ω=16
A={ (1,1) ,(1,2) (1,4) (1,5) (2,1) (2,2) (2,4) (2,5) (4,1) (4,2) (4,4) (4,5) (5,1) (5,2) (5,4)
(5,5)}
a) A={(4,4) (4,5) (5,4) (5,5)}
A=4
8 gru 18:34
bezendu: b)
A={(1,4) (4,1) (5,5)}
A=3
8 gru 18:35
bezendu: Ile jest liczb czterocyfrowych większych od 6254 jeśli cyfry nie mogą się powtarzać? tutaj
kombinacje ale to już nie ja

idę na kolację
8 gru 18:38
Hajtowy:
Ile jest liczb czterocyfrowych większych od 6254 jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
3 * 9 * 8 * 7 + 1 * 6 * 8 * 7 + 3 * 7 + 3 = 1512 + 336 + 21 + 3 = 1872
Tak to ma być ?
8 gru 19:24