Co z tym?
Mariush: 4x+6x−9x<0
8 gru 17:37
Panko: podziel obie strony przez 4x
otrzymasz 1+ (3/2)x − (3/2)2x <0
podstaw (3/2)x=t i
1+t−t2<0
bo 6x=3x*2x
8 gru 17:43
Mariush: Nie wychodzi pierwiastek normalny(
8 gru 17:56
Panko: wychodzą t= (1−√5)/2 lub t = (1+√5)/2 czyli (3/2)x<(1+√5)/2
8 gru 18:04
Mariush: mam znalesc X. x mnielszy lub wiekszy od czegos
8 gru 18:11
Panko: ZZa szybko : powinno byc oczywiście
(3/2)x>(1+√5)/2 lub ( 1−√5)/2>(3/2)x
x > log3/2 ( 1+√5)/2 lub x∊∅
8 gru 18:20
Mariush: dziekuje
8 gru 18:52