wielomiany
zenek: wyznacz wielomian w(x) tak aby zachodziła równość
W(x)*(x4−3)+W(x)*(x2+1)=x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2
proszę o rozwiązanie
męcze sięz tym 2h
8 gru 17:31
zenek: pomocy
8 gru 17:55
Okła: Musisz wyznaczyć W(x)=.
Czyli: Lewa strona działania− wyrzucasz W(x) przed nawias
W(x)*(x4+x2−2)=x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2
Nastepnie dzielisz obie strony przez (x4−3+x2+1) i wychodzi ci
W(x)x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2/(x4+x2−2). Dzielisz i dostajesz wynik: W(x)= x2−x+1
8 gru 18:15
zenek: ale właśnie chce podzielić te wielomiany ale on sie nie chce dzielić bo
(x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2):(x4+x2−2)=x2
−x6−x4+2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x5−x4
i już tutaj mamy większy stopniem od dzielnika!
8 gru 18:17
Okła: źle. Reszta z tego dzielenia będzie −x5 +x4−x3+x2+2x−2 i potem znów dzielisz przez
(x4+x2−2)
8 gru 20:01