zadanie domowe
zielona: proszę o pomoc
Z: a,b≠0
T: a2−ab+b2/a2+ab+b2 >=1/3
8 gru 17:30
Marcin: A indukcyjnie ? Z a jako wartością ,b jako parametrem ?
8 gru 17:41
zielona: nie miałam jeszcze indukcji
8 gru 17:53
Panko: Chyba coś jest skopane w Tezie ?
8 gru 17:56
Marcin: A na studiach jesteś ? Bo jak nie to pomyślimy nad innym rozwiązaniem np. po głupiemu pomnożyć
przez mianownik i dla b jako parametru liczyć.
8 gru 17:57
Marcin: Dobra to po prostu skrócone mnożenie jak pomnożysz na krzyż i zredukujesz

Przesadziłem z indukcją
8 gru 17:58
zielona: teza jest dobrze. mnożyłam przez mianownik, ale wtedy nie wyjdzie liczba większa od 1 w
liczniku bedzie np 3*0 a w mianowniku 3*4 i wynik bedzie zły. Nie jestem na studiach I kl. Lo
8 gru 17:59
zielona: o rany rzeczywiście

dziękuje bardzo
8 gru 18:00
Marcin: po wymnożeniu :
3a2−3ab+3b2>=a2+ab+b2
8 gru 18:01
zielona: tylko czy moge mnozyc na krzyz maja nierówność?
8 gru 18:01
zielona: mam jeszcze jedno zadanie jak mogłbys mi pomóc : a,b,c >0
ab/c+bc/a+ac/b>=a+b=c
za tamto serdecznie dziękuję
8 gru 18:03
PW:
| | a2−ab+b2 | | a2+ab+b2−2ab | |
|
| = |
| = |
| | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | |
| | 2ab | | 2 | |
=1 − |
| = 1 − |
| |
| | a2+ab+b2 | | | |
Oszacować
(znana nierówność) i w efekcie oszacować cały ułamek.
8 gru 18:06
Panko: mnożę przez abc >0 jest
(ab)2 +(bc)2 +(ca)2 >= abc(a+b+c) mnożę przez 2
2(ab)2 +2(bc)2 +2(ca)2 >= 2a2bc + 2b2ac + 2c2ab przenosze na lewo i grupuję
(ab−bc)2 + (bc−ca)2 + (ca−ab)2 >=0 Finito
8 gru 18:13
zielona: dziękuję bardzo
8 gru 18:13
zielona: PW : czy jedynka wzięła się po skróceniu ? czy mogę tak skracac skoro tam jest dodawanie?
8 gru 18:21
PW: Podzieliłem licznik i mianownik ułamka przez ab ≠ 0:
| | 2 | | 2 | |
Zmierzamy do oszacowania tego ułamka przez |
| (ten ułamek jest mniejszy lub równy |
| , |
| | 3 | | 3 | |
bo ma mianownik większy lub równy 3).
8 gru 19:16
zielona: dziękuję bardzo
8 gru 20:01