Dziedzina funkcji.
Rafał: Podaj dziedzinę funkcji:
1)g(x) =
4√1−x2
2)h(x) = 2log(x+1) + log(x−1)
| | 1+x | |
3)f(x) = (x2+3x)√ |
| |
| | 1−x | |
4)j(x) = log |x|
5)h(t) = log(sinα)
Proszę o pomoc.
8 gru 17:23
Rafał: Potrafi ktoś to rozwiązać?
8 gru 17:36
Mariush: 1)1−x2>0
−x2>−1
x2<1
x<1 x<−1
x є (−00;1)
8 gru 17:45
Rafał: Dzięki, a pozostałe przykłady wie ktoś jak zrobić?
8 gru 17:51
Mariush: 2)x+1>0 x−1>0
x>−1 x>1
x є (1;+oo)
8 gru 17:59
Mariush: 3)1+x > 0 1−x > 0 1−x≠0
x >−1 x <1 x≠1
x є (−1;1)
8 gru 18:04
Rafał: a te logarytmy nic nie wnoszą w tym przykładzie?
8 gru 18:04