matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
wajdzik:
Witam, Udowodnij, że:
π
2π
1
a)cos
*cos
=
5
5
4
Bardzo ciekawi mnie to zadanie. Dwóm nauczycielom nie udało się zrobić tego zadania. Jeden myślał nad nim 10 minut, drugi całą lekcję. Sam też jakoś próbowałem zrobić to zadanie ale bez powodzenia. Ma ktoś jakiś pomysł?
8 gru 17:15
MQ:
Może rozwinąć cos5α?
8 gru 17:28
Mila:
zapiszę katy w stopniach.
1
cos36
o
*cos72
o
=
4
2*sin36
o
*cos36
o
*cos72
o
L=
=
2*sin36
o
sin72
o
*cos72
o
2*
sin72
o
*cos72
o
=
=
=
2 sin 36
2*2 sin 36
sin144
o
1
=
=
=P
4*sin(180−36)
4
8 gru 17:44
wajdzik:
Dziękuję
9 gru 18:39