Indukcja matematyczna
mhm: Udowodnij, że dla każdego n≥4 2n <n!
8 gru 17:08
Marcin: liczysz dla n=4, jeśli ok to zakładasz że dla n zachodzi, potem stawiasz tezę że dla n+1 też
działa i do bazy
8 gru 17:45
mhm: tyle mam

właśnie chodzi o te przekształcenia
1. Dla n=4
2
4 < 1 * 2 * 3 * 4
16 < 24
L < P
2. Założenie: 2
k <k!
Teza: 2
k+1 < (k+1)!
dowód
L=2
k+1 = 2
k * 2 < (k+1)! * 2 ..... i co teraz?
8 gru 17:56
Marcin: Przekształcanie dobra rzecz, ale dla bardziej skomplikowanych np ciąg nieskończony jest już
gorzej, mnie uczyli że można podstawić to z założenia do dowodu. I jak dalej to pociągniesz
dostaniesz k dla jakich jest to prawdą.
8 gru 18:05
mhm: no a dałbyś właśnie radę ten przykład zrobić?
8 gru 18:09
PW: L=2k+1 = 2k * 2 < (k+1)! * 2
− tu jest błąd w dowodzie, powinno być
L=2k+1 = 2k * 2 < k! * 2 < k!(k+1) = (k+1)!
Potrzebne było tylko skorzystanie z założenia indukcyjnego i prościutkie spostrzeżenie, że
2 < (k+1).
8 gru 18:17
mhm: racja! dzięki
8 gru 18:33