Całeczka prosta!
true_mike: hej no dzisiaj juz trochę siedze nad tymi caleczkami, wiec zapewne jest to proste ale nie moge
do tego dojsc ze wzgledu na jakies tam zmeczenie, prosze o pomoc
no to jade:
|u= ln x v' = U{1}{x
√x
czy to jest ok? dalej wychodzi mi kolejna calka,a nie przypuszczam zeby w takim przykladzie
bylo to konieczne?
8 gru 16:49
8 gru 16:50
Krzysiek: v=−2x−1/2
8 gru 16:53
true_mike: tak jest, potem jednak ciagniemy to dalej:
| | 1 | |
...= −2x−1/2 lnx − ∫ |
| * −2x−1/2 |
| | x | |
8 gru 16:59
Krzysiek: dostajesz całkę typu ∫xadx którą przecież łatwo wyliczysz ze wzoru.
8 gru 17:01
true_mike: | | 1 | |
...= −2x−1/2 lnx + 2∫ |
| * x−1/2 dx |
| | x | |
| | x−1/2 | |
= −2x−1/2 lnx + 2 ∫ |
| dx |
| | x | |
czyli:
−2x
−1/2 lnx + 2 ∫ x
−3/2 dx
i z gotowego wzoru:
−2x
−1/2 lnx + 2 (−2x
−1/2) + C
= −2x
−1/2 lnx −4x
−1/2 + C
..i to jest nasza poprawna odpowiedz
8 gru 17:14
true_mike: w sumie sam sobie odpowiedzialemx]
widzialem tylko pierwsza Twoja odpowiedz ze wzgledu na specyfike tego forum, i brak mozliwosci
edytowania. w kazdym razie dzięki.
8 gru 17:14
daras: i o to chodzi
21 sty 10:07