8 gru 16:44
Trivial:
Weź pochodną i zobacz czy "działa".
(−(1/3)x*cos(3x) + (1/9)sin(3x) + C)' = −(1/3)cos(3x) + xsin(3x) + (1/3)cos(3x) = xsin(3x).
8 gru 16:58
Bartek: Trivial, mnie nie chodzi o to czy rozwiązanie Jakuba działa tylko mnie interesuje jak on
zrobił, że wyszło mu 1/9.
8 gru 17:08
Trivial:
Podstawił 13t = x ⇒ 13dt = dx
∫xsin(3x)dx = ∫(13t)sin(t)(13dt) = 19∫tsin(t)dt = ...
8 gru 17:11
Bartek: Wydaje mi się, że nie rozumiem o co chodzi z tym:
1/3 dt=dx.
Dlaczego nie wystarczy napisać:
∫t/3 sint dx
8 gru 17:30
Bartek: No to ja odświeżam.
8 gru 17:46
john2: Mamy ∫x*sin3xdx
Podstawiliśmy za 3x = t
Ale wtedy co podstawić za
x w ∫
x*sin3xdx
3x = t
Pozostaje jeszcze coś podstawić za dx.
| | 1 | | 1 | |
Podstawiam: ∫ |
| t * sint |
| dt. |
| | 3 | | 3 | |
Jedne trzecie wywalam przed całę.
8 gru 17:48
Bartek: Okej, dziękować...kumam.
8 gru 17:58