Fizyka: Zachowanie Energi
Rawr:

Na końcach nitki przerzuconej przez bloczek zawieszono odważni o masach m1=100g i m2=50g
Masa bloczka i nitki jest znikoma w porównaniu z masami odważników, a tarcie na osi bloczka
pomijanie małe. W czasie, w którym odważnik o masie m1 obniżył się o h=20 energia mechaniczna
odważnika o masie m1 zmalała o?
1
8 gru 16:42
MQ: Z zasady zachowania energii.
Energia potencjalna m1 poszła na wzrost Ep m2 i energie kinetyczne m1 i m2.
8 gru 16:49
Panko: m1q−T=m1a i T−m2q=m2a stąd a=( (m1−m2)/(m1+m2)) *q= (1/20 / 3/20)*q =1/3 q
ΔEm ( dla m1) = − m1qh+ m1v2/2 ( koniec −początek)
gdzie v −−−− to predkość m1 po przebyciu drogi h ( od prędkości v=0)
h= at2/2 ⇒ t=√2h/a ⇒ v=at= a√2h/a ⇒ m1v2/2= m1ah
stąd ΔEm ( dla m1) = − m1qh+ m1v2/2 =−m1qh+m1ah= m1h(a−q)=(−2/3)qm1h
8 gru 17:01
Rawr: Panko to jest q czy g ?
8 gru 17:05
MQ: Aleś to
Panko pokomplikował
8 gru 17:06
Panko: Oczywiście IqI ≈ 10 m/s2
8 gru 17:22