Rozmieszczenie 3 kul w 5 pudełkach
Tomek: Witam!
Chciałbym zapytać o poniższe zadanie:
Na ile sposobów można umieścić w 5 pudełkach 3 kule tak aby każda była w innym pudełku.
Czy to będą kombinacje bez powtórzeń i wynik 10?
8 gru 16:41
Hajtowy:
A po co tak kombinować ?

5*4*3 = ...

Tyle wystarczy
8 gru 16:44
Hajtowy:
Pierwszą kulę możesz umieścić w 5 pudełkach
Drugą kulę możesz umieścić już tylko w 4 pudełkach
Trzecią kulę możesz umieścić już tylko w 3 pudełkach
5 * 4 * 3 = 20 * 3 = 60
8 gru 16:46