wykres funkcji
Jan: Niech p(x) oznacza pole trójkąta o wierzchołkach w punktach (0,−2),(4,−2) i (x,sinx), gdzie
x∈R. Naszkicuj wykres funkcji p.
8 gru 16:33
Hajtowy:
Podstawą tego trójkąta jest odcinek o podanych końcach, tak więc...
a − długość podstawy
a=
√(4−0)2 + (−2+2)2 =
√42 =
√16 = 4
Trzeci wierzchołek trójkąta leży na wykresie funkcji y=sinx.
Wysokość trójkąta jest to odległość między prostą o równaniu y=−2
a punktem leżącym na wykresie podanej funkcji.
h = |−2 − sinx| = |2+sinx|

2+sinx > 0

Tak więc |2+sinx| ⇒ 2 + sinx
No wiec pole trójkąta łatwo policzyć.
| | 1 | | 1 | |
P= |
| a * h = |
| * 4 * (2+sinx) = 4 + 2sinx = 2(2+sinx) |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 16:40
Bizon:
8 gru 16:45