fizyka
xyz: Jeżeli w odległości 1m od głośnika poziom natężenia dźwięku wynosi 60dB oblicz natezenie
dzwieku w odleglosci 10m
8 gru 16:18
xyz: up, mam tylko wzory:
i I
0 jest to stała i jest równa I
0=10
−12
8 gru 20:10
Piotr 10: Natężenie dżwieku to
| | P | |
I= |
| , gdzie S=4πr2 w tym przypadku |
| | S | |
Wylicz I
1 z pierwszego równania które jest napisane, potem wylicz P − jest stała
a następnie do wzory, który napisałem wstaw za r=10m i P, które obliczone będzie wcześniej
8 gru 20:14
xyz: No wlasnie wyliczylem I
1 z wzoru na L i wyszlo mi 10
−6 i nie do konca wiem gdzie popelnilem
blad:
L
1=10(lgI
1−lgI
0)
| | L1 | |
L1+10lgI0=10lgI1⇒ |
| +lgI0=lgI1⇒−6=lgI1⇒I1=10−6 |
| | 10 | |
8 gru 20:19
Piotr 10:
10
L/10 * I
0=I
1
Zobacz teraz
8 gru 20:23
Piotr 10: I za L wstaw 60dB
Możemy też trochę inaczej to przekształcić
| | I1 | |
L=log |
| , tylko wtedy L=6 B |
| | I0 | |
10
L * I
0=I
1
8 gru 20:27
xyz: 106*10−12=I1⇒I1=10−6?
8 gru 20:28
Piotr 10: Wychodzi na to ,że ok tylko pamietaj o jednostkach
I teraz wylicz P dla odległości 1m, bo moc jest stała. Zobacz sobie w swoim głośniku masz
napisane moc urządzenia.
8 gru 20:30
8 gru 20:32
Piotr 10: P=S*I1
I teraz S=4πr2 , gdzie r=1m za π=3,14. Chociaż tutaj może nie wstawiaj, bo potem Ci się skróci
π.
Ok i Teraz wylicz I2 dla r2=10m
8 gru 20:34
xyz: I2=400π*10−6 albo 4π*10−4
8 gru 20:39
Piotr 10: | | P | | 4π*10−6 | | W | |
I2= |
| = |
| =10−4 |
| chyba tak |
| | 4πr2 | | 4π*100 | | m2 | |
8 gru 20:41
xyz: Pomylilem wzory, sory. I teraz to podstawic do
8 gru 20:49
Piotr 10: Ale masz policzyć natężenie dźwieku i juz masz policzone. I to natęzenie dzwieku a L to poziom
natezenai dzwieku
8 gru 20:51
xyz: Aha okej dzięki za pomoc.
8 gru 20:55