planimetria
Radek:

Dwa boki trójkąta mają długość 6 i 9 Trzeci bok jest podzielony dwusieczną kąta na odcinki z
których jeden ma długość równą długości jednego z danych boków. Oblicz długość trzeciego boku
9x=54
x=6
15 i taki nie może być bo 15<9+6
ale za dużo jest żeby sprawdzać każdy przypadek
8 gru 16:17
Radek: ?
8 gru 16:31
Radek: Nikt nie potrafi mi pomóc ?
8 gru 16:42
Radek: ?
8 gru 17:17
Mila:
| | 6 | | 9 | |
1) |
| = |
| czy może być? |
| | x | | 6 | |
2) Albo sprawdzasz wszystkie możliwości, albo rozumujesz., dlaczego w miejscu x nie może być
np.6.
3) Sprawdź czy w miejscu x może być 9.
8 gru 17:29
Radek:
I tu ten sam problem mam właśnie
8 gru 17:53
Radek: ?
8 gru 18:15
Mila:
To analizuj, jestem jeszcze pół godziny.
Odpowiedz na pytania, ktore zadałam.
8 gru 18:29
Radek:
9x=36
x=4
cały bok =10
10<6+9
może być
8 gru 18:31
Radek:

krótszy bok do krótszej podstawy ?
8 gru 18:39
Mila:
Dobrze, i trzeci punkt.
8 gru 18:40
Eta:
| zielony | | czerwony | |
| = |
| |
| niebieski | | fioletowy | |
8 gru 18:41
Eta:
Hej
Mila 
Sorry,że się wcinam, ale pisałaś,że Cię nie będzie
8 gru 18:43
Radek:
nie może być

Czyli mam układać proporcję od wierzchołka ?
8 gru 18:43
8 gru 18:45
Eta:
8 gru 18:45
Radek: ?
8 gru 18:48
Mila:
Radek przecież Ci to tłumaczyłam, nie ucz się na pamięć.
Witaj Eto, i ICSP, rzeczywiście juz znikam.
8 gru 18:53
Radek:
Właśnie ja chcę to zrozumieć, nigdy nie uczyłem się na pamięć matematyki..
8 gru 18:57