Twierdzenie Greena (całka skierowana)
Global: Mam obliczyć całkę krzywoliniową ze wzoru Greena:
∫(2x3−11y)dx+(4x+siny)dy gdzie L jest okręgiem skierowanym dodatnio o równaniu x2+y2=9
L
No i tutaj widać z równania okręgu, że ma środek w (0,0) i jego promień jest równy 3. Przy
podobnych zadaniach z okręgiem, całka z tw. Greena by wyglądała tak:
3 2π
∫ ( ∫ (15dy)dx,
0 0
bo P'y=−11 a Q'x=4 ale oczywiście wychodzą głupoty (rozwiązanie powinno być −1403).
Najwięcej problemów sprawa mi w tych zadaniach parametryzacja, bo czytając opisy nadal nie
potrafię tego do końca pojąć... Pomoże ktoś to wytłumaczyć?
8 gru 16:11
Krzysiek: po skorzystaniu ze wzoru Greena
masz ∫∫D(4−(−11))dxdy
przechodząc na współrzędne biegunowe:
=15∫02π∫03rdrdφ=15*9*π
8 gru 16:37