wielomiany zenosława
zenek: wyznacz wielomian w(x) tak aby zachodziła równość
W(x)*(x4−3)+W(x)*(x2+1)=x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2
przed nawias dałem w(x)*(x4+x2−2) = x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2
i zaczalem to dzielic
ale coś nie wychodzi
pewnie zła metoda
proszę o pomoc
8 gru 16:10
zenek: pomocy
8 gru 16:49
Gustlik: Zapisz to ułamkiem jak funkcję wymierną:
| | x6−x5+2x4−x3−x2+2x−2 | |
W(x)= |
| |
| | x4+x2−2 | |
Teraz rozłóż licznik i mianownik na czynniki i poskracaj powtarzające się czynniki.
8 gru 16:54
zenek: pomoże ktoś − nie mogę ruszyć już od godziny

nic mi nie wychodzi
8 gru 16:54
zenek: Gustlik a nie mogę podzielic to jako wielomanu? czemu
8 gru 16:55
Gustlik: Możesz dzielić, ale chciałem pokazać inny sposób − przez skracanie.
x
6−x
5+2x
4−x
3−x
2+2x−2
Rozkładam licznik:
Schemat Hornera:
1 −1 2 −1 −1 2 −2
1 1 0 2 1 0 2 0
Mamy W(x)=(x−1)(x
5+2x
3+x
2+2)=(x−1)[x
3(x
2+2)+(x
2+2)]=(x−1)(x
2+2)(x
3+1)=
=(x−1)(x
2+2)(x+1)(x
2+x+1)
Rozkładam mianownik:
x
4+x
2−2=t
2+t−2=(t+2)(t−1)=(x
2+2)(x
2−1)=(x
2+2)(x−1)(x+1)
t=x
2≥0
t
2+t−2=0
Δ=9,
√Δ=3
t
1=−2, t
2=1
| | (x−1)(x2+2)(x+1)(x2+x+1) | |
W(x)= |
| =x2+x+1, bo reszta się poskraca. |
| | (x2+2)(x−1)(x+1) | |
Zał. x≠1, x≠−1,
Ty podziel tradycyjnie i sprawdź wynik.
9 gru 23:20