matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby rzeczywiste, wykaż, że
fire_heaven:
Wykaż, że jeżeli m=4
√
3
+2
i n=2
√
3
+5
to n=8
√
m
8 gru 16:09
Janek191:
m = 4
√
3
+ 2
, n = 2
√
3
+ 5
√
m
= ( 4
√
3
+ 2
)
0,5
= 4
0,5
√
3
+ 1
więc 8*
√
m
= 4
1
*4
0,5
√
m
= 4
1,5
*4
0,5
√
3
+ 1
= 2
3
*2
√
3
+ 2
= 2
√
3
+ 5
= n
8 gru 17:09