Całka nieskierowana
Global: Mam obliczyć całkę krzywoliniową nieskierowaną:
∫yds, gdzie L jest łukiem paraboli y2=2px odciętym przez parabolę x2=2py (p>0)
L
Wiem, z jakiego wzoru skorzystać tylko jak to rozpisać? Wykresu narysować nie idzie. nie znam
granic całki. Jeśli chodzi o pochodne x i y to mogę zapisać, że y=√2px i x=√2py i z tego
wyliczyć pochodne? Proszę o pomoc.
8 gru 15:48
Krzysiek: (x2/(2p))2=2px
x4=8p3x
x=0 lub x3=(2p)3
(x−2p)(x2+2px+2p)=0
x=2p
8 gru 15:56
Global: Ok. Więc mam x=2p, dalej postawiając wychodzi też y=2p
x'=2, y'=2
Jaka będzie granica całki? Jak sparametryzować?
8 gru 16:02
Krzysiek: liczysz ∫02p √2px√1+(y')2dx
8 gru 16:14