planimetria
Radek:

Dwa boki trójkąta mają długość 7 i 10 Oblicz długość trzeciego boku wiedząc, że dwusieczna
przeciwległego kąta dzieli bok na odcinki z których jeden jest o 2 dłuższy od drugiego
7x=10x+20
−3x=20
8 gru 15:42
Godzio:
7x + 14 = 10x
3x = 14
8 gru 15:45
Radek:
Godzio a skąd wiadomo który bok będzie krótszy ?
8 gru 15:48
Radek: ?
8 gru 15:55
Radek: ?
8 gru 16:18
Radek: ?
8 gru 16:31
Mila:
Z twierdzenia o dwusiecznej.
Najlepiej pisać proporcję tak:
Stąd:
10*x=7*(x+2)
8 gru 17:12
Radek:
Ale ta proporcja inaczej idzie najpierw podstawa a potem boki ?
8 gru 17:16
Mila:
Radek, proporcja ma tę własność, że iloczyn wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów
środkowych.
Zatem podałam Ci proporcję prawdziwą i praktycznie użyteczną.
Jeśli masz swoje pomysły, to Cie tu zostawiam.
8 gru 17:36
Radek:
Właśnie wychodzi kilka proporcji i nie wiem która jest dobra i czemu ?
8 gru 17:38
Radek:
która jest dobra ?
8 gru 17:40
Mila:
Znasz twierdzenie o dwusiecznej? Mówi jasno jak układać proporcję.
8 gru 17:47
Radek:

Ale mam zbiór Andrzeja Kiełbasy− Geometria i tam pokazane jest tak
8 gru 17:49
Mila:
Tak. Dobrze, zaraz rozpracujemy.
Możesz z tej proporcji korzystać, ale możesz też przestawić wyrazy w proporcji:
| a | | b | |
| = |
| ⇔a*y=b*x i masz to samo. |
| x | | y | |
Ja układam proporcję" Z góry na dół". Tak jest mi łatwiej i unikam pomyłek
Ważne aby iloczyny były takie same.
Wracając do Twoich proporcji:
1) była taka:
| x+2 | | 7 | |
| = |
| jest źle, nie jest zachowana kolejność |
| x | | 10 | |
x+2 odcinek odpowiadający bokowi 10
x odcinek odpowiadający bokowi 7
Powinno być:
| x+2 | | 10 | |
| = |
| wtedy masz 7*(x+2)=10x |
| x | | 7 | |
2) druga jest dobrze
3) trzecia jest źle
x odcinek odpowiadający bokowi 7
x+2 odcinek odpowiadający bokowi 10
Powinno być:
4) dobrze.
8 gru 18:05
Radek:
Czyli zawsze będzie taka zależność, że dłużysz bok to dłuższy kawałek podstawy ?
8 gru 18:15
Mila:
Jest proporcjonalność .
8 gru 18:28
Radek: Czyli tak jak mówię tak ?
8 gru 18:30