dodawanie wyrażeń wymiernych Czy mógł by ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam?
Basia27: | x − 6 | | 2x − 6 | | (x − 6)( x2−1 ) | |
| + |
| = |
| + |
| x − 1 | | x2 − 1 | | ( x − 1)(x2−1) | |
| (2x − 6)( x−1 ) | | x3−x−6x2+6 | |
| = |
| + |
| ( x − 1)(x2−1) | | ( x − 1)(x+1) | |
| 2x3−2x−6x+6 | | x3−6x2+7x | |
| = |
| |
| ( x − 1)(x+1) | | ( x − 1)(x+1) | |
8 gru 15:40
Hajtowy: Licznik źle.
8 gru 16:03
Hajtowy:
Rozpisz : (x−1)(x2−1) = ...
8 gru 16:07
Basia27: (x−1)(x+1)(x−1)
8 gru 16:10
Basia27: (x−1)2(x+1)
8 gru 16:11