fizyka
rafał: 1. Średnia odleglosc marsa od slonca jest 1,5 razy wieksza niz srednia odleglosc ziemi od
słońca. obliczyc okres obiegu marsa dookoła słońca
2. satelita porusza sie po orbicie kolowej odleglej od powierzchni ziemi o 150km. ile wynosi
okres obiegu tego satelity?
8 gru 15:02
rafał: bardzo prosze o rozwiązanie
8 gru 15:37
MQ: Skorzystaj z III prawa Keplera.
8 gru 15:46
rafał: x=1,5 y
8 gru 16:01
rafał: moze ktos pomoc?
8 gru 16:15
8 gru 16:15
rafał: nie umiem tego zrobic
8 gru 16:27
8 gru 16:35
MQ: Wyliczasz TM
za TZ podstawiasz 1 rok
aM podstawiasz=1,5aZ
8 gru 16:43
rafał: a to drugie jak zrobic
8 gru 21:31
MQ: G − stała grawitacji
m − masa satelity
M − masa ziemi
T − okres obiegu
r=R+h
R − promień Ziemi
h − wysokość lotu satelity nad powierzchnią Ziemi
8 gru 21:39