matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg
michał:
Zbadaj zbiezność szeregu: ∑= 2
−(n+3)
8 gru 15:00
Krzysiek:
∑=a
n
? czy może ∑a
n
? 2
−(n+3)
=(1/2)
n+3
czyli masz szereg geometryczny 1/2<1 więc szereg jest zbieżny.
8 gru 15:06