W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 3 a ramię 6 oblicz długość odcinków na jakie
dzieli je dwusieczna kąta przy podstawie
x+y=6
y=6−x
| x | 6 | ||
= | |||
| y | 3 |
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 24 i 32 Oblicz długości odcinków na jakie
dwusieczna kąta między przeciwprostokątną i krótszą przyprostokątną dzieli dłuższą
przyprostokątną
|AD|+|DB|=32
|AD|=32−|DB|
| |AD| | |
{24}{40} | |
| |DB| |
| 3 | ||
|AD|= | |DB| | |
| 5 |
| 3 | |
|DB|=32−|DB| /5 | |
| 5 |
| x | 24 | ||
= | |||
| 32−x | 40 |