Trygonometria
mas: |2cosx+1|=1
Na jakie przypadki to rozbić.
Myślę ze trzeba to rozbić tak (ale nie jestem pewny): k∊C
2cosx+1>0
cosx>−1/2
x∊(5π/3+2kπ,5π/6+2kπ) ⇒ 2cosx+1=1 ⇒x=π/2+kπ
2cosx+1<0
cosx<−1/2
x∊(5π/6+2kπ,5π/3+2kπ) ⇒ −2cosx−1=1 ⇒x=π+2kπ
Czy może wystarczy napisać ze x>0 , x<0.Nie wiem czy powyższe obliczenia są potrzebne.
8 gru 14:47
mas: Pomóżcie
8 gru 15:03
Aga1.: Ja zrobiłabym tak
I2cosx+1I=1
2cosx+1=1 lub 2cosx+1=−1 (rozwiąż)
2cosx=0
cosx=0
x=π/2+kπ , k∊C
8 gru 15:07
mas: Ale jak określić te przedziały.
Dobrze je liczyłem? Ten przypadek można rozbić z definicji ale nie wszystkie równania tak się
da rozbić.Wiec chciałbym wiedzieć jak policzyć te przedziały.
8 gru 15:52
mas: Pomoże ktoś?
8 gru 16:09
PW: Koniecznie chcesz sobie utrudnić. Na takie równanie trzeba spojrzeć jak na
|2u+1| = 1
− znaleźć to u i zobaczyć, czy może być równe cosx (to znaczy sprawdzić, czy −1 ≤ u ≤ 1.
Dla takich u przypomnieć sobie, że u = cos x i znaleźć x.
Aga1. zaproponowała taki sposób rozwiązania, nic lepszego nie wymyślisz.
8 gru 16:43
mas: Moje obliczenia (z pierwszego postu) są poprawne?
8 gru 16:48
asd: Odświeżam
8 gru 17:02
PW: Nie, np.
Rozwiązaniem tej nierówności na przedziale <0, 2π) są
dwa przedziały, wystarczy narysować
wykres. Jeżeli natomiast brałeś pod uwagę przedział <−π,π>, to lewy kraniec przedziału
powinien być ujemny.
Poza tym napisałeś
(5π/3+2kπ,5π/6+2kπ)
− wbrew zwyczajom lewy kraniec przedziału jest większy od prawego.
Jeszcze raz powiem: miałeś do rozwiązania dość proste równanie, a wdajesz się w rozważania o
nierównościach, które dla funkcji trygonometrycznych są znacznie trudniejsze, trudność z
ustaleniem założeń przekracza trudność całego rozwiązania.
8 gru 17:27