Funkcja kwadratowa i jej własności, podano przedział...
V.: | | ⎧ | x2 − 2x dla x ∈ (−∞;0) | |
| Naszkicuj wykres funkcji f(x) = | ⎩ | −x + 6 dla x ∈ < 3; +∞) | i na jego
|
podstawie:
a) wyznacz przedziały, w których funkcja jest malejąca
b) podaj miejsca zerowe funkcji
c) odczytaj zbiór, w którym funkcja osiąga wartości ujemne.
8 gru 14:12
V.: Proszę o pomoc. Nie wiem, w której strony ugryźć to zadanie. :c
8 gru 14:37
Bizon: NARYSOWAĆ −
8 gru 14:42
V.: Nie bądź taki dowcipny, tylko po prostu pokaż mi, jak to rozwiązać. Po kolei.
8 gru 14:49
Hajtowy:

Ta parabola nie za pięknie mi wyszła, ale to nie istotne

Teraz rób podpunkty a,b,c
8 gru 14:52
Hajtowy:
x
2−2x ⇔ x(x−2) ⇔ x=0 v x=2
Twoja parabola ma 2 miejsca zerowe. Rysując ją całą musisz pamiętać, że x ∈ (−oo;0)
Czyli rysujesz ten skrawek paraboli co ja "narysowałem"

Druga część Cię nie interesuje.
−x + 6 dla x ∈ <3; +oo)
Podstawiamy

Dla
x=3
y=−3
Dla
x=6
y=0
Mając 2 punkty prowadzisz prostą w przedziale <3; +oo)
Narysowałem Ci już to wszystko

Teraz zrób podpunkty
8 gru 14:55
5-latek: czemu twierdzisz z e
Bizon jest dowcipny

Napisane 'Nie wiem z ktorej strony ugryzc to zdanie" . ja bym powiedzial z
z lewej strony
W poleceniu jest naszkicuj a on napisal narysowac . czy to jest jaks roznica
8 gru 15:07