obwod trojkata
Wiola: Pole koła wpisanego w trójkąt rownoboczny jest rowne 13/3 pi. oblicz obwod tego trojkata
8 gru 13:55
Kaja: r − dł. promienia tego koła
r=
√133
| | 1 | |
r= |
| h, gdzie h to wysokość tego trójkąta |
| | 3 | |
h=3r
h=3
√133
| | a√3 | |
h= |
| , gdzie a to dł. boku trójkąta |
| | 2 | |
6
√13=3a
a=2
√13
obw=3*2
√13=6
√13
8 gru 13:59
Wiola: cos nie pasuje powinno wyjsc 24 w odpowiedziach tak jest
8 gru 14:06
Kaja: a dobre dane podałaś?
8 gru 14:08
Wiola: 16/3 pi powinno byc
8 gru 14:11
Kaja: po zamiast √13 popraw na √16 czyli 4 i będzie dobrze
8 gru 14:13
5-latek: No to tgeraz jaki jest problem ?
POdstaw do wzorow 16/3pi zamiast 13/3pi i po bolu
8 gru 14:13
5-latek: Czesc
Kaju
8 gru 14:14
Wiola: Dzieki Kaja juz rozumiem o co chodzi w tym
8 gru 14:21
Kaja: cześć 5−latku
8 gru 14:23