Zapisz w postaci jednej potegi
Adam: 1/8 razy (0,5) do potegi −5 X pierwiastek 3 stopnia z 1/2...kreska ułamkowa pod pierwiastkiem 2
i pierwiastek z 8
8 gru 13:35
Kaja: zapisz to porządnie (tzn w ułamku bądź w ułamkach)
8 gru 13:45
Adam: {18 * (0,5)−5 * 3√12
√2 * 4√8
miedzy linijkami jest kreska ułamkowa
8 gru 15:19
8 gru 15:55
karmelka: | | | | | |
jeżeli tak, to: ...= |
| = |
| |
| | √16 | | 4 | |
8 gru 16:01
karmelka: a sorki, na dole nie zauważyłam że 8 jest pod pierwiastkiem 4 stopnia, więc tak:
licznik pozostaje bez zmiany a mianownik:
√2*
4√8= 2
12*(2
3)
14= 2
12*2
34=2
54
| | 2 | | 1 | |
i teraz całość: |
| = 21−54=2−14= ( |
| )14= |
| | 254 | | 2 | |
4√12
8 gru 17:08
karmelka: | | 1 | |
na końcu pod pierwiastkiem 4 stopnia jest |
| |
| | 2 | |
8 gru 17:09
karmelka: jeżeli nigdzie się nie pomyliłam to tak
8 gru 17:09