Prawdopodobieństwo
Zuzanna: Ze zbioru wszystkich liczb parzystych, dodatnich, dwucyfrowych losujemy kolejno trzy liczby bez
zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to liczby parzyste, spełniające nierówność
37<2x−3≤93 ?
8 gru 13:07
Mila:
1) oblicz, ile jest liczb dwucyfrowych parzystych
2) oblicz, ile jest liczb dwucyfrowych parzystych spełnia podana nierówność.
8 gru 16:46
bezendu:

liczb parzystych, dodatnich dwucyfrowych jest 45
Ω=45*44*43=85140
37<2x−3<93
2x−3<93
2x<90
x<45
2x−3>37
2x>34
x>17
x∊(17,45)
a
1=18
a
2=20
a
n=44
r=2
18+(n−1)*2=44
18+2n−2=44
2n=28
n=14
A=14
8 gru 16:53
Mila:
Źle rozwiązana nierówność.
8 gru 17:03
bezendu:
Czemu źle ?
8 gru 17:11
Mila:
2x−3>37 i 2x−3≤93⇔
2x>40 i 2x≤96
x>20 i x≤48
A={22,24,26,28,30,32,34,36,38,40,42,44,46,48}
|A|=14
Teraz licz prawd.
8 gru 17:20
bezendu:
To samo wyszło.
8 gru 18:01
Mila:
Niezupełnie, prawd, źle obliczyłeś.
8 gru 18:38
lalaoa: |A|=14*13*12?
8 gru 19:09
lalaoa: Mila?
8 gru 19:16
Mila: Lala, dobrze, dokończ.
9 gru 16:18