potęgi i zabawy z nimi
potęgi: potęgi i zabawy z nimi
jeśli mam 892−4*402 jak to obliczyć bez kalkulatora ?
jasne że 40*40 = 1600 ; 1600*4= 4800 ale co z tym 892?
bez liczenia pisemnego 89*89 ?
8 gru 12:33
5-latek: wzor a2−b2=(a+b)(a−b)
8 gru 12:37
potęgi: (90+1)(90−1) ?
8 gru 12:40
potęgi: ojoj juz widze coś 4*402 = 22*402= 802 teraz 892−802 i teraz wzorek czaję
ale jak bym miał samo 892 policzyć mółby ktoś podpowiedzieć jak ?
8 gru 12:42
Hajtowy: Kalkulator, pisemnie
8 gru 12:44
potęgi: bo mam tak dalej (89−80)(89+80)=9*169=32*132=392 jak to zrobić ? 392= ?
8 gru 12:45
potęgi: bez pisemnego wiem że są jakieś metody, kiedyś coś ktoś pokazywał ale nie pamiętam jak to szło,
pytanie, jak to zrobić sprytniej , tym bardziej że na kole nie można mieć kalkulatora
8 gru 12:46
potęgi: ok widzę że niechcący sam go wyprowadziłem sobie, łatwiej to ogarnąć jako
392=132*32=169*9 =. 169*10 − 169= 1690−169=1521
8 gru 12:48
potęgi: dzięki
wszystkim
8 gru 12:49
Wazyl: a może w ten sposób:
(40−1)2=1600−80+1 hmm?
8 gru 12:52
5-latek: NO widzisz jaki jestes zdolny
8 gru 12:54
Wazyl: Coś nie tak
5−latek ?
8 gru 12:56
5-latek: Ta pochwala z mojej strony byla do kolegi
8 gru 12:59
potęgi: heh dzięki, szukam po prostu sposobów jak radzić sobie z liczbami, bo nie można u nas używać
maszyn liczących żadnych, wszystko w głowie, a pisemnie to mordęga czasami, więc szukam jak to
zrobić używając głowy
8 gru 13:03