Ciągłość.
Pytajnik: Proszę o wskazówkę− Czy można dobrać parametry a i b tak, aby funkcja f określona wzorem
arctg ax3 dla x≠0
f(x) = b dla x=0
była ciągła na R?
Odpowiedź to a=0, b=0.
Wiem, kiedy funkcja jest ciągła i jak to się mniej więcej liczy, ale w jakim punkcie mam tu to
policzyć? Za x0 przyjąć 0?
8 gru 12:20
Pytajnik: Napiszę jeszcze raz, bo coś nieczytelnie to wyszło.
Dla x≠0 jest f(x)=arctga/x3, a dla x=0 jest f(x)=b.
8 gru 12:22
Pytajnik: Pomoże ktoś?
8 gru 12:33
Pytajnik: ?
8 gru 12:44
Pytajnik: ?
8 gru 13:12