Liczy zespolone
rado1234: Moze mi ktoś pomóc w rozwiazaniu równań ?
1) z2=z (sprzężone )
2) z2−2iz(sprzężone)=1
8 gru 12:17
Pytajnik: Za "z" podstawiasz x+iy, za "z sprzężone" x−iy, porównujesz części rzeczywiste i urojone po obu
stronach i gotowe

.
8 gru 12:24
rado1234: właśnie tak robie tylko zatrzymuje sie w pewnym momencie i nie wiem jak dalej , wiec moze
pokaze

(x+iy)
2=x−yi
x
2+2xyi+i
2y
2=x−iy
| ⎧ | x2−y2=x | |
| ⎩ | 2xy=y | ⇒ x = y2y ⇒ x= 1/2
|
1/4 − y
2 = 1/2
y=
√−14
i na tym koncze , nie wiem jak mam to dalej ugryźć
8 gru 12:38
rado1234: teraz jeszcze doliczylem : y=p{i214) ⇒ y=1/2 i lub y=−1/2i
8 gru 12:40
Pytajnik: Dokładnie tak i teraz zapisujesz z=x+iy, gdzie za x oraz y podstawiasz to, co wyliczyłeś

.
8 gru 12:44
rado1234: no i wychodzi cos takiego z= 1/2+(−) 1/2i2
Tylko problem w tym ,ze jak wstawie to do poczatkowego równania : (1/2+1/2i2)2=1/2−1/2i2
to wychodzi równanie sprzeczne 0=1
8 gru 12:54
rado1234: drugi przykład wyszedł mi tym sposobem
8 gru 12:58