Promień okręgu o równaniu x^2+y^2+2x+4y-4=0 ma długość:
kamczatka: Promień okręgu o równaniu x2+y2+2x+4y−4=0 ma długość:
Robię to tak:
2x=−2ax
a=−1
4y=−2by
b=−2
r2=a2+b2−c r2=(−1)2+(−2)2−4=1+4−1=1
Czemu mi wychodzi 1 a powinno wyjść 3 ?
8 gru 12:07
AS:
w r2 powinno być r2 = (−1)2 + (−2)2 + 4 = 9
8 gru 12:10
kamczatka: dlatego że we wzorze jest +c ? x2+y2−2ax−2by+c
czy 4 trzeba przenieść na prawo stronę ?
8 gru 12:11
Bizon:
x2+2x+1−1+y2+4y+4−4−4=0
(x+1)2+(y+2)2=9
8 gru 12:13
kamczatka: aha a czemu w tym tym pierwszym sposobie c=4 a nie c=−4 ?
8 gru 12:26
kamczatka: ?
8 gru 12:48
kamczatka: ?
8 gru 13:02
kamczatka: dobra już wiem
8 gru 13:27