Wykonaj działanie
Mati: Proszę o pomoc...coś mi nie wychodzi
(3x+x3)3=
8 gru 11:32
Hajtowy: (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
Podstaw i policz
8 gru 11:35
Mati: 27x3 + 27x5 + 9x4 + x3
A ma być 27x3 + 27x5 + 9x7 + x9
8 gru 11:38
Hajtowy: (3x+x3)3 = (3x)3 + 3[(3x2)*x3] + 3[3x*(x3)2] + (x3)3 = ...
Licz
8 gru 11:39
Hajtowy:
Po pierwsze....
(x
3)
3 = x
9
3x
3 = 27x
3
Teraz ładnie policz środek

coś * x
5
coś * x
7
8 gru 11:45
Mati: 27x3 + 27x5 + 9x7 + x9 niby wychodzi ale sam już nie wiem kiedy te wykładniki się mnoży a
kiedy dodaje...
Jeszcze mam takie 2 przykłady też mam z nimi problem:
a) (x2−x+1)2 − (x2+x+1)2
b) (3x2−x+2)2 − (3x2+x+2)2
8 gru 11:48
Hajtowy:
a
3 = (x
3)
3 = x
9
b
3 = (3x)
3 = 27x
3
3a
2b = 3(9x
2*x
3) = 27x
5
a
2 = (3x)
2 = 9x
2
b = x
3
3ab
2 = 3(3x*x
6) = 9x
7
a = 3x
b
2 = x
6
Czyli razem : x
9+9x
7+27x
5+27x
3
END
8 gru 11:49
Mati: Dziękuję

tylko jak mam trzy wyrazy w nawiasie jeszcze to nie wiem jak to rozpisać...
8 gru 11:51
Hajtowy:
Przykład 'a'
(x
2−x+1)
2 = x
4−2x
3+3x
2−2x+1
(x
2+x+1)
2=x
4+2x
3+3x
2+2x+1
Teraz odejmij jedno od drugiego

Przykład 'b' spróbuj zrobić sam
8 gru 11:51
5-latek: Post 11;48
skorzystaj z wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b)
8 gru 11:53
Mati: (3x
2−x+2)−(3x
2+x+2)
2 = (9x
4−6x
3+9x
2−4x+2)−(9x
4+6x
3+9x
2+4x+2)= zmienie znaki poskraca
się i wyjdzie −12x
3−4x

dziękuję
8 gru 12:06