Problem ze wzorem skróconego mnożenia
Araks: Problem ze wzorem skróconego mnożenia
Mam taki przykład
(
√3 − 1)
2 − (2 −
√3)
2 =
Teraz tak. Rozpisuje go w nastepujacy sposob
(
√3 − 1)
2 − (2 −
√3)
2 = (
√3)
2 − 2 *
√3 * 1 + 1
2 − 2
2 − 2 * 2 *
√3 + (
√3)
2 =
= 3 − 2
√3 + 1 − 4 − 4
√3 + 3 = 3 − 6
√3
Z tym, że prawidłowy wynik to na pewno −3 + 2
√3.
Mógłby ktoś pokazać mi gdzie popełniam błąd? Wydaje mi się, że będzie to miało związek z jakimś
minusem, tylko błagam Was, proszę o pokazanie mi tego, a nie odsyłanie do poradnika ze wzorami
skróconego mnożenia.
Z góry dziękuję, pozdrawiam
8 gru 11:29
krystek: −(...) minus przed nawiasem po opuszczeniu zmieniasz znaki na przeciwne
8 gru 11:42
krystek: lub zastosuj wzór
(a2−b2=(a+b)(a−b)
8 gru 11:45
Araks: Czyli w takim wypadku jak to rozpisać?
(√3 − 1)2 − (2−√3)2 = (√3)2 − 2*√3*1 + 12 − 22 + 2*2*√3 + √32 =
= 3 − 2√3 + 1 + 4 + 4√3 + 3 = 7 + 2√3
W taki sposób?
W tym wypadku zgadza się liczba z pierwiastkiem, lecz 7 gryzie się z poprawnym wynikiem, który
wynosi −3 + 2√3.
Chyba że gdzieś znów coś pomyliłem.
8 gru 11:50
krystek: −22=−4 i ostatni wyraz w sumie to −√32
8 gru 11:52
Araks: Ten wzór, który podałeś z tego co wiem nie zadziała w tym przypadku, ponieważ mamy 2 różne
liczby, a dodatkowo nie ma mnożenia pomiędzy działaniami, lecz jest znak odjąć.
8 gru 11:54
5-latek: Dzien dobry
krystek

Pozdrawiam .
A wlasnie ze zadziala
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
U nas brdzie a=
√3−1 i b=2−
√3
wiec bedzie tak
= (
√3−1+2−
√3)(
√3−1−(2−
√3)= licz dalej
8 gru 12:02
Araks: Hm, przyjmując, że ostatni wyraz w sumie to −√32 wynik rzeczywiście wyszedł, lecz jak to
możliwe,
że w ostatnim wyrazie wzoru skróconego mnożenia znajduje się minus, jak przy każdym wzorze
(Kwadrat sumy: (a + b)2 = a2 + 2ab+b2
Kwadrat różnicy: (a − b)2 = a2 −2ab + b2)
znajduje się plus?
Naprawdę proszę o wyjaśnienie, bo chciałbym całe te wzory dobrze opanować.
8 gru 12:02
Araks: Naprawde tego nie rozumiem

Teraz mam przykład
| | 3 | | 3 | |
(2√3 − |
| )2 − (2√3 + |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
Cały czas wychodzi mi źle.
Czy mógłby ktoś to rozpisać i rozwiązać?
Wtedy mniej więcej miałbym podgląd jak co robicie, bo ja nie mam pojęcia.
8 gru 12:17
5-latek: Takie sa wzory i mozesz je sobie wyprowadzic
(a+b)
2=(a+b)(a+b) = wymnoz to i zobacz co wyjdzie
To samo (a−b)
2=(a−b)(a−b) = to samo zrob
Ten a
2−b
2=(a+b)(a−b) taki jest i tak ma byc i musisz go zapamietac
No to teraz tymi wzorami co podalas czyli (a−b)
2 =a
2−2ab+b
2
(
√3−1)
2−(2−
√3)
2=3−2
√3+1
−(4−4
√3+3)=4−2
√3−4+4
√3−3= policz i zobacz czy wyszlo
tak samo jak poprzednio
naprawde wyprowadz sobie te wzory co napisalen na poczatku linku OK?
8 gru 12:18
5-latek: No to napisz jak liczysz ten z 12:17
8 gru 12:19
Araks: Licze go o tak:
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
(2√3 − |
| )2 − (2√3 + |
| )2 = 12 − 6√3 + |
| − 12 − 6√3 + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | |
Gdyby tylko w ostatnim wyrazie |
| zamienic na − |
| to wyszedłby poprawny wynik |
| | 4 | | 4 | |
−12
√3 i tak zapewne ma być, lecz nie rozumiem dlaczego tam miałby się pojawić minus
8 gru 12:26
5-latek: I tak bedzie bo robisz to zle popatrz
| | 9 | | 9 | |
masz tak = 12−6√3+ |
| − (12+6√3+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Teraz opusc ten nawias pamietajac ze masz przed nim znak (−) i napisz tutaj jaki bedzie wynik
Przjrzyj sie teraz swojemu rozwiazaniu i zobacz czego nie zrobilas
8 gru 12:35
5-latek: Wiem juz chyba w czym problem
Jesli masz znk (−) to nie zmieniasz (a+b)2 na (a−b) 2 tylko stawiasz −i liczysz to (a+b)2i
potem opuszasz nawias
8 gru 12:41
Araks: Aaa!
Czyli jesli mam −(a+b)2 to robie to tak, ze −(a2 + 2ab + b2) licze to i dopiero wtedy
zmieniam znaki
na −a2 −2ab − b2, tak?
8 gru 12:46
5-latek: 
za zrozumienie

A teraz policz ten sam przyklad z ale z ewzoru a
2−b
2=(a+b)(a−b)
Jezeli nie bedziesz wiedziec jak to napisz pokaze
8 gru 12:48
Araks: | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
(2√3 − |
| )2 − (2√3 + |
| )2 = 12 − 6√3 + |
| − (12 +6√3+ |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | |
= 12 − 6√3 + |
| − 12 − 6√3 − |
| = −12 √3 wszystko ładnie wychodzi  |
| | 4 | | 4 | |
Wlasnie tym wzorem a
2 − b
2 cos mi nie idzie to liczenie, dlatego wolalam sobie rozbic to
troche
szerzej na podstawowe wzory, ale jesli moglbys pokazac jak to liczysz, bylabym bardzo wdzieczna
8 gru 12:58
5-latek: | | 3 | | 3 | |
Mamy tak (2√3− |
| )2−(2√3+ |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
Popatrz na to (2√3− |
| )2 mamy tu (cos tam )2 wiec z tego wzoru |
| | 2 | |
| | 3 | |
a2−b2=(a+b)(a−b) to cos tam 2 bedzie a2 a( to cos tam ) =a czyli u nas a=2√3− |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Teraz popatrz na to (2√3+ |
| )2 mamy tak samo ( cos tam )2 wiec to (cos tam 2) |
| | 2 | |
| | 3 | |
bedzie to nasze B2 ze wzoru a (cos tam) to bedziee b czyli nasze b=(2√3− |
| ) |
| | 2 | |
Wiec teraz policz z wwzoru masz juz a i b wiec podsatwiaj i licz
8 gru 13:11