fizyka studia
gomi: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadanek, co prawda to fizyka ale wiem, że są tu
specialiści od wszystkiego

1) Na płaskim, poziomym stole obrotowym, wykonującym trzy pełne obroty w czasie 3.14s,
umieszczono małą monetę o masie 2g.
(a) Ile wynosi prędkości monety, gdy znajduje się ona w odległości 5cm od osi obrotu stołu i
nie ślizga się po nim?
b) Jakie jest wtedy przyśpieszenie monety (podaj jego wartość i kierunek)?
c) Podaj wartość i kierunek siły tarcia działającej na monetę.
d) Ile wynosi współczynnik tarcia statycznego miedzy monetą i stołem, jeśli moneta ześlizguje
się ze stołu, gdy jej odległość od osi obrotu przekroczy 10cm?
2) Klocek zaczyna zsuwać się bez tarcia z wierzchołka równi pochyłej. Wysokość równi wynosi
h=5m. Przyjmij że przyspieszenie ziemskie jest równe g=10 m/s
2. Znajdź wartość prędkości v
klocka po zsunięciu się z równi . Rozwiąż zadanie dwoma metodami :
a) Wykorzystując prawa dynamiki Newtona
b) Stosując zasadę zachowania energii mechanicznej
8 gru 09:50
gomi: pomoże ktoś?
8 gru 11:10
gomi: bardzo proszę :<
8 gru 16:52
Piotr 10: W zadaniu 2 wszystkie dane są podane ?
8 gru 16:54
Panko:

b) upomina się chyba o α kąt nachylenia równi do poziomu
a) v=ωR v − predkość liniowa , ω−−predkość katowa
ω=2π/T ω=2π/(3.14/3) rad/s
v=5 cm * 2π/(3.14/3) rad/s ≈30 cm/s
8 gru 17:38
gomi:

do 2 jest jeszcze niewiele wnoszący rysunek. Więccej danych brak
8 gru 18:32
Panko: a) długość drogi klocka wzdłuż równi = h/sinα
składowa ściągająca klocek = mqsinα ( i bez tarcia ) czyli przyśpieszenie wzdłuż
równi
a=qsinα
predkość v= ( qsinα)t z zerową prędkością początkową
przebyta droga h/sinα = ( qsinα)t2/2 ⇒ t=(√2h/q)/sinα
prędkosć klocka na końcu równi= v=(qsinα) (√2h/q)/sinα= √2qh ( niezależne od α bo
bez tarcia)
v=√2*5*10 m/s= 10 m/s ( ale zasuwa )
rachunek kinematyczno − dynamiczny
8 gru 18:49
gomi: co do 1b, czy tu jest w ogóle jakieś przyśpieszenie? wg mnie porusza się ruchem jednostajnym
8 gru 19:05
dero2005:
przyspieszenie dośrodkowe skierowane do środka obrotu
8 gru 19:25
gomi: dzieki wielkie
prosze jeszcze o jakieś wskazówki odnoście 1c i 1d
8 gru 19:40
dero2005:

T = N*μ = m*g*μ
| | m*v2 | | 3 | |
F = |
| v = 2πfr f = |
| [1−1] |
| | r | | 3,14 | |
T = F
r≤10
przyspieszenie dośrodkowe
8 gru 19:58
Panko: Jeżeli ruch nie jest prostoliniowy to zawsze jest z przyśpieszeniem ( wniosek z
pierwszej zasady dybamiki Newtona
8 gru 20:46
gomi: w b wyszło mi 1,8m/s2
w 1c liczę poprostu F=m*a?
0,002g*1,8m/s2=0,0036N?
8 gru 20:59
~r.:
2b) zasada zachowania energii
2mgh = mv
2
v
2=2gh
v =
√2gh
8 gru 21:56