zespolone
matematyk za dyche: Gdy mam 3√−1+i
dla k=0 wychodzi 1+i
dla k=1 nie wychodzi mi normalnie bo √2(cos 1112π+isin 1112π) co dalej z tym zrobić
niby kąt 165 stopni wychodzi ...
8 gru 09:48
matematyk za dyche: ?
8 gru 10:20
Mutiny: To ma być w postaci trygonometrycznej wszystko ?
8 gru 11:14
Mutiny: a kąt 165 stopni możesz rozpisać
cos(a+b)=cosacosb−sinasinb
O ile mnie pamięć nie myli na sinusy też jest
8 gru 11:24
matematyk za dyche: trzeba podać rozw. czyli najpierw doprowadzić do postaci trygonometrycznej a potem obliczyć
8 gru 12:11
Mutiny: Widzę że potrafisz do trygonometrycznej, zresztą to jest tylko podstawianie pod wzór, potem
możesz skorzystać ze wzorów redukcyjnych i otrzymasz konkretną wartość cos i sin.
8 gru 12:27
matematyk za dyche: tylko jak mam kąt 165 to wzory połowkowe trzeba?
8 gru 12:33
potęgi: zawsze możesz skorzystać z zależności jeśli znajdziesz pierwszy pierwiastek aby znaleźć kolejny
n−stopien pierw.
w1=w0*(cos2π/n + isin2π/n)
8 gru 12:36
rado1234: albo zostaw w tej postaci trygonometrycznej , jak nie masz mocnych tablic to tego nie policzysz
, u mnie na przykład pozwalają tak robic jak są "brzydkie" kąty, bo tez to juz jest zespolona
tylko po prostu w takiej postaci
8 gru 13:07
rado1234: a nie doczytałem ,ze musisz to obliczyc , sory
8 gru 13:08
matematyk za dyche: Rozumiem,dzięki Wam

@potęgi−skąd ten wzór?On może być wykorzystywany do znalezienia kolejnych obojętne jaka jest
potęga?
8 gru 13:09
Mutiny: a ze wzoru działa można rozpisać na
cos(120+45)=cos120cos45−sin120sin45→cos(30+90)*cos45...
i wyjdzie

tylko tyle że trochę pierdzielenia no ale w sumie trudność jest tylko rachunkowa.
8 gru 14:00
matematyk za dyche: no i dla k=2 też nie wychodzi "ładnie "

285 stopni
8 gru 14:21
Mutiny: 45+2*90+60
Nie mówię że jest to optymalna metoda bo sporo liczenia ale działa.
A napisz całe zadanie po przeczuwam że to po prostu wielomian i go rozłożyć trzeba
8 gru 14:42
matematyk za dyche: u góry jest zadanie obliczyc wszystkie wartości zespolone podanych pierwiastków.Wyniki podac w
postaci trygonometrycznej i algebraicznej
8 gru 14:46