Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie równania
Andrzej: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie równania 2x+3k= 4k
2 −1 jest
liczbą ujemną większą od −
12
. Witam czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku (jak chłopu

jak rozwiązać to zadanie
? Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam
8 gru 09:31
ASIOP: x=(4k2−3k−1)/2
Liczb ujemna to liczba <0 Czyli rozwiązanie ma być mniejsze od 0
0>4k2−3k−1 k1=−1/4 k2=1
k∊(−1/4,1)
i
Rozwiązanie ma być większe od −1/2 Czyli:
−1/2<(4k2−3k−1)/2
−1<4k2−3k−1
0<4k2−3k k1=0 k2=3/4
k∊(−∞ , 0)u(3/4,+∞)
Łączymy przypadki :
k∊(−1/4,0)u(3/4,1)
Chyba tak ale pewny nie jestem
8 gru 09:49
ASIOP: Jeśli coś jest nie jasne to pytaj
8 gru 09:59
Andrzej: Dzięki wielkie

Zrozumiałe jest to już dla mnie dobrze to rozpisałeś ,jeszcze raz wielkie
dzięki
8 gru 16:04