rownanie
Estrella: roziwaz rownanie:
43x−7*4x+6=0
8 gru 01:09
Agnieszka: Przyjmij za 4x np. y, czyli y=4x.
Otrzymujesz:
y3−7y+6=0
Pierwszym pierwiastkiem jest cyfra 1.
Po schemacie Hornera zostaje :
y2+y−6=0
Δ=25
y1=−3 → −3=4x
y2=2 → 2=4x
x=1/2
8 gru 01:28
Estrella: bedzie 3 rozwiazania
8 gru 02:01
Estrella: czy tylko 2
8 gru 02:01
Estrella: 4
x=1 lub 4
x=−3 lub 4
x=2

8 gru 02:02
Estrella: dobrze

i co z tym dalej zrobic
8 gru 02:03
5-latek: Na razie isc spac

a jak wstaniesz to zastanow sie czy funkcja wykladnicza moze przyjmowac
wartosci ujemne
8 gru 02:05
Estrella: nie moze, czyli jedna odp odpada
8 gru 02:06
5-latek: Powiedzialem spac a dopiero potem sie zastanaiac

OK?
8 gru 02:07
Estrella: to jedno bym zamienila na 2
2x=2
1,
czyli 2x=1
x=
12
a co z tym drugim zrobic
8 gru 02:08
Estrella: pojde spac jak bd wiedziec jak zrobic ten przyklad
8 gru 02:08
Estrella: wiec
8 gru 02:08
Estrella: jak

pomozesz
8 gru 02:08
Estrella: pliss, tylko to jedno i juz ide spac, obiecuje
8 gru 02:09
Estrella: bo to mi nie da zasnac ...
8 gru 02:10
Estrella: moge sobie tak zamienic:
4
x=1
2
2x=2
0
2x=0
x=0
8 gru 02:11
5-latek: tozebys sie wyspala to do jakiej potegi nalezy podniesc dowolna liczbe zeby dostac 1
np 2
0= ile lub 28
0= ile
8 gru 02:11
Estrella: patrz wyzej
8 gru 02:11
5-latek: a teraz juz naprawde spac

ja tez ide spac
8 gru 02:13
Estrella: czyli beda 2 odp

x=0 i x=
12
8 gru 02:13
Estrella: takk

dobrze
8 gru 02:13
5-latek: czyli x=0
8 gru 02:14
Estrella: OK

dobranoc

i dzieki za wskazowki
8 gru 02:14
5-latek: tak
8 gru 02:14