funkcja wykladnicza
Estrella: rozwiaz nierownosc:
35x+1 *
53−1x >=
27125
sprawdzicie
8 gru 00:01
Eta:
Co mamy sprawdzać? na "biało" napisałaś? , bo nic nie widzę
8 gru 00:02
Estrella: 35x+1*531x >=353
8 gru 00:02
Estrella: x+1+x>=3
8 gru 00:02
Estrella: 2x+1−3>=0
8 gru 00:03
Estrella: 2x>=2
x>=1
8 gru 00:03
Estrella: 
8 gru 00:04
Eta:
f. wykładnicza jest
malejąca ! więc zmieniasz
zwrot nierówności !
Pamiętaj o tym na przyszłość
8 gru 00:06
Estrella: okej, nie wiedzialam .. .
8 gru 00:07
Estrella: czyli wszystko dobrze oprocz znaku

?
8 gru 00:07
8 gru 00:08
Estrella: powinien byc tak : x<=1
8 gru 00:08
Eta:
zobacz mój wpis 00:08
8 gru 00:09
Estrella: widze, i nwm co dalej, bo jak sie zawsze w najprostszych obliczeniach myle i mi wychodza
glupoty ...
8 gru 00:13
5-latek: | | a | | b | |
powinno byc tak wedlug wzoru ( |
| )−x=( |
| )x |
| | b | | a | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli |
| x+1* |
| (1x)=( |
| )3 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
8 gru 00:15
Eta:
x(x−1)
2≤0 ....... dokończ
8 gru 00:15
5-latek: i znowu za dlugo pisalem
8 gru 00:15
Estrella: x=0 lub x= 1

8 gru 00:21
Estrella: skad to x przed nawiasem
8 gru 00:22
Estrella: 
?
8 gru 00:23
Eta:
w założeniu było ! x≠0
x <0 i x= 1 ⇒ x∊(−∞,0) U {1}
8 gru 00:23
Estrella: ale dlaczego tam jest x przed nawiasem
8 gru 00:24
Estrella: jak zlozysz to we wzor skroc. mnozenia i pomnozysz razy mianownik, to powienien zostac sam
wzor skroc. mnozenia ...
8 gru 00:25
Eta:
równoważna postać iloczynowa dla x ≠0
x( x
2−2x+1) ≤0
x(x−1)
2≤0
wiesz już skąd?
8 gru 00:25
Estrella: a tam jest jeszcze jakis x przed nawiasem...
8 gru 00:25
Estrella: nie, moim zdaniem tego x nie powinno byc, bo mnoze przez x, wiec sie skraca jakby
8 gru 00:26
Eta:
Nie możesz mnożyć nierówności przez "x", bo nie znasz znaku "x"
8 gru 00:26
Estrella: nie ograniam skad to sie wzielo...
8 gru 00:26
Estrella: ale zabezpieczylam przed zerowaniem, to chyba wystarzcza
8 gru 00:27
Eta:
No to tak
Masz nierówność wymierną więc, jeżeli już chcesz mnożyć , to przez kwadrat mianownika
teraz dokończ.......
8 gru 00:29
8 gru 00:31
Estrella: no tak, teraz juz wszyskto jasne, zapomnialam o tym, ze nierownosc sie mnozy przez kwadrat
mianownika ... dzieki
8 gru 00:31
Eta:
8 gru 00:33
Estrella: czyli powinno byc
8 gru 00:36
Estrella: x < 0 i x>=1
8 gru 00:36
Eta:
Podałam we wpisie 00:23
8 gru 00:37
Eta:
x(x−1)2≤0
x<0 i (x−1)2≤0 ⇒ x= 1
odp: ........
8 gru 00:39
Estrella: x nalezy (−nieskonczonosci, 0) suma {1}
8 gru 00:43
Eta:
Dokładnie tak
8 gru 00:43