prawdo
Radek:
Spośród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że dwa razy wybrano liczby parzyste
| | | | 88!*89*90 | |
Ω= | = |
| =4005 |
| | | 88!*2! | |
7 gru 23:48
Radek: hmm ?
7 gru 23:52
Radek:
| 22 | |
| poprawiam  |
| 89 | |
7 gru 23:54
Eta:
losowanie : dwa razy po jednej i bez zwracania
|Ω|= 90*89
|A| = 45*44
P(A)=......
Tak jak napisałeś, to byłoby, gdybyśmy losowali dwie liczby na raz
7 gru 23:55
MQ: Oba rozwiązania są dobre −− po prostu inna interpretacja zdarzeń.
Zresztą wychodzi na to samo
7 gru 23:58
Radek:
A teraz

?
7 gru 23:59
Eta:
No teraz .... jest tak jak ci napisałam

więc o co pytasz?
8 gru 00:00
Radek: Czy taki zapis jest ok ?
8 gru 00:02
Eta:
tak
8 gru 00:09