Funkcja wykladnicza
Estrella: miejscem zerowym funkcji f(x)=(12 do potegi (3x−a) − 4) jest liczba 3. Oblicz a.
7 gru 23:02
Estrella: to bedzie tak?
skoro x0=3 , to
(1/2) do potegi (3x−a) −4=3
7=(1/2) do potegi (3x−a)
7 gru 23:04
Estrella: i co dalej z tym zrobic?
7 gru 23:04
Estrella: wgl nie wiem czy to jest dobrze...
7 gru 23:05
Estrella: pomozecie

7 gru 23:06
sushi_ gg6397228:
f(3)=0
7 gru 23:06
Estrella: czyli za x podstawiam 3 ?
7 gru 23:07
Estrella: i co mi to da?
7 gru 23:07
Estrella: nadal nie mam pojecia jak sie za to zabrac, bo jak sobie podstawie za x 3, to wyjdzie
7=(1/2) (9−a)
7 gru 23:08
MQ: Da ci to równanie na a.
7 gru 23:08
Estrella: * 7 = (1/2) do potegi (9−a)
7 gru 23:09
Estrella: moze mi to ktos rozwiazac, bo ja sie pogubilam...
7 gru 23:09
MQ: teraz zlogarytmuj obie strony log2
7 gru 23:09
sushi_ gg6397228:
co się uparłaś na tą
7
7 gru 23:10
Estrella: ale to jest dzial z funkcji wykladniczej, a nie logarytmow ...
7 gru 23:10
Estrella: tak mi wyszlo jak poprzestawialam
7 gru 23:10
Estrella: wiec jak mam to zrobic, od poczatku
7 gru 23:11
sushi_ gg6397228:
z choinki spadła
7
zapisz tak jak podałem
7 gru 23:11
Estrella: 0 = (1/2) do potegi (9 − a) odjac 4
7 gru 23:13
Estrella: no i to sa jakies glupoty ....
7 gru 23:13
sushi_ gg6397228:
to nie jezyk polski, zapisz to porządnie wzorami, bez wyrazów z języka polskiego
7 gru 23:14
Estrella: 0=12(9−a) −4
7 gru 23:15
Estrella: 0=12(9−a) − 4
7 gru 23:16
sushi_ gg6397228:
przenosimy 4 na lewo potem zamieniamy na tą samą podstawe
7 gru 23:16
Estrella: teraz lepiej
7 gru 23:16
Estrella: 22=2a−9
7 gru 23:18
Estrella:
2=a−9
a=11
7 gru 23:18
sushi_ gg6397228:
bingo
7 gru 23:19